Za nami trzeci dzień rywalizacji podczas Festiwalu Jeździeckiego Baborówko 2019, co oznacza najwięcej emocji podczas próby terenowej! A tych nie zabrakło! Najważniejsza informacja jest taka, że Polacy zostali jedyną drużyną, która ma szansę zakwalifikować się do Igrzysk Olimpijskich 2020 odbywających się w Tokio. Białoruś straciła swoją możliwość w dniu wczorajszym przez eliminację jednego z zawodników podczas próby ujeżdżenia, natomiast z rosyjskiej drużyny kros ukończył tylko jeden zawodnik.
W sobotniej próbie terenowej klasy CCIO4*-L najlepszy był Paweł Spisak (POL) na wałachu Banderas (Moravia – Babilonia/Jape), który jako jedyny pokonał trasę w wyznaczonej normie czasu! Z niewielkim spóźnieniem, na drugim miejscu wylądował trener polskiego zawodnika, Michael Jung (GER) na Fischerchipmunk FRH, a trzeci jest Jan Kamiński (POL) na Jardzie. Krótko mówiąc, pierwsze 7 miejsc zostało zdominowanych przez drużyny Polaków i Niemców!
Dziś zakończyła się rywalizacja w CCI2*-YH, czyli konkursie dla koni sześcioletnich i w CCI2*-S. Szczegółową klasyfikację wszystkich klas przedstawiamy poniżej.
CCIO4*-L
1. Polska - 145,98
2. Białoruś - 1077,3
3. Rosja - 1093,4
CCI4*-L cross, 25 maja
1. Andreas Dibowski (GER) & FRH Butts Avedon - 28,9
2. Andreas Ostholt (GER) & Corvette 31 - 29,9
3. Michael Jung (GER) & Highlighter - 30,2
CCI3*-S cross, 25 maja
1. Jan Kamiński (POL) & Senior - 34,5
2. Ksawery Śniegucki (POL) & Rarashek - 34,9
3. Johan Lundin (SWE) & Zuma - 35,5
CCI2*-YH klasyfikacja końcowa, 25 maja
1. Miloslav Prihoda (CZE) & Eldorado - 31,8
2. Sabrina Labes (GER) & Sparta's Prince - 35,4
3. Rebecca-Juana Gerken (GER) & Fame 227 - 35,4
CCI2*-S klasyfikacja końcowa, 25 maja
1. Vanessa Bölting (GER) & Ready To Go W - 27,6
2. Leonie Kuhlmann (GER) & Hidalgo 179 - 28
3. Julia Gillmaier (POL) & Red Sunrise 2 - 28,9
Jutro wielki finał i wyniki kwalifikacji do Igrzysk Olimpijskich Tokio 2020! Pamiętajcie #KibicujemyNaszym!
Przydatne linki:
Oficjalna strona internetowa Festiwalu
Strona wydarzenia na Facebooku
Program dla publiczności (PDF)