Todd Hinde wybrany na stanowisko dyrektora skoków FEI

Data publikacji: 2023-07-07
Logo FEI i Todd Hinde, fot FEI
Logo FEI i Todd Hinde

Australijczyk Todd Hinde nowym dyrektorem skoków FEI! 35-latek pomyślnie ukończył międzynarodowy proces rekrutacji, który ruszył tuż
po śmierci Marca Fusté (1962-2023), powołanego na to stanowisko w 2021 r. Hinde nie tylko pochodzi z jeździeckiej rodziny, ale też posiada doświadczenie jako sportowiec, szef ekipy oraz zarządca, co z pewnością pomoże mu w sprawowaniu powierzonej mu funkcji, zwłaszcza że jednym z najważniejszych zadań będzie przecież sprawne pokierowanie przygotowaniami do Igrzysk Olimpijskich w Paryżu (2024).

Todd Hinde wywodzi się z rodziny o tradycjach jeździeckich. Jego wujek i dziadek z sukcesami brali udział w australijskich zawodach w skokach, co działo się na oczach małego Todda. Po ukończeniu szkoły Australijczyk postanowił pójść w nieco innym kierunku – Hinde został licencjonowanym aukcjonerem nieruchomości, a w zawodzie pracował przez 5 lat, choć w czasie wolnym starał się jak najczęściej jeździć konno. Okazjonalny kontakt z końmi nie wystarczył, dlatego Hinde zatrudnił się w stadninie koni sportowych w Sydney, biorąc w tym czasie (2012-2015) udział w zawodach w np. Niemczech, Portugalii i Hiszpanii, co oczywiście wiązało się z koniecznością przeprowadzki do Europy. Po powrocie do Sydney (2016) Todd Hinde podjął się zadania zarządzania firmą jeździecką w regionie Hawkesbury, a rok później wybrano go na stanowisko szefa ekipy Australii. Skuteczne przygotowanie zespołu skoczków zaowocowało zajęciem przez nich 6. miejsca podczas Światowych Igrzysk Jeździeckich w Tryonie (2018) i wywalczeniem awansu do Igrzysk Olimpijskich w Tokio (2020), a zdobyte w ten sposób doświadczenie było pomocne również podczas pełnienia funcji szefa ekipy w trakcie nowozelandzkich zawodów Young Rider Challenges i rywalizacji w ramach Pucharu Narodów w USA, zakończonych zdobyciem wysokich miejsc przez Australijczyków. Od 2019 r.  Todd Hinde pracował w Australijskim Związku Jeździeckim jako menedżer ds. skoków przez przeszkody, a teraz przyszedł czas na rozpoczęcie nowego rozdziału!

Tak o nowo wybranym dyrektorze skoków FEI wypowiedziała się Sabrina Ibáñez, sekretarz generalna FEI: „Cieszymy się, że możemy powitać Todda Hinde’a w FEI. Po smutnej śmierci Marca Fusté, byłego dyrektora skoków i przyjaciela, przeprowadziliśmy szeroko zakrojony proces rekrutacji, który był otwarty dla kandydatów z całego świata. Todd znalazł się na szczycie jako oczywisty wybór, biorąc pod uwagę jego sukcesy jako sportowca, szefa ekipy i administratora”.

tekst i opracowanie: equista.pl, źródło cytatu i fot. FEI