Cavaliada od kuchni: Paulina Szybieniecka-Szybińska

Data publikacji: 2016-04-02
Paulina Szybieniecka & Crazy Quick fot. Oliwia Chmielewska
Paulina Szybieniecka-Szybińska & Crazy Quick

 

Kolejna edycja Cavaliada Tour przeszła do historii. W oczekiwaniu na kolejny sezon, kontynuujemy cykl krótkich wywiadów, w których prezentujemy to wydarzenie z nieco innej, zakulisowej perspektywy. Tym razem do rozmowy zaprosiliśmy Paulinę Szybieniecką-Szybińską, zajmującą się profesjonalnym żywieniem koni, odpowiedzialną m.in. za właściwą dietę takich końskich sław jak Crazy Quick, Osadkowski Van Halen czy Light My Fire

 

Equista.pl: Powiedz nam w jakiej roli brałaś udział w tegorocznej Cavaliadzie i czym dla Ciebie jest to wydarzenie?

Paulina Szybieniecka-Szybińska: Każda edycja Cavaliady jest dla mnie wyjątkowym czasem spotkań z zawodnikami, którzy korzystają z moich porad i dedykowanych modeli żywienia oraz z nowymi osobami zainteresowanymi korzystaniem z oferty naszej firmy OptiFeed. Na Cavaliadzie jestem do dyspozycji na stoisku paszowym gdzie "jak na dłoni" można zobaczyć produkty, które selekcjonujemy do naszej pracy żywieniowej. Dodatkową "atrakcją" jest możliwość konsultacji z zagranicznymi doradcami, którzy obok mnie służą swoim wieloletnim doświadczeniem w pracy żywieniowej z przeróżnymi przypadkami koni do poziomu olimpijskiego włącznie.    
 
Equista.pl: Czyli Cavaliada to dla Ciebie bardzo pracowity okres?

Paulina Szybieniecka-Szybińska: Tak dla mnie, jako wystawcy, jest głównie bardzo aktywnym i kolorowym czasem nastawionym na potrzeby innych, coraz to bardziej chętnych do rozmów ludzi. Mimo, że zawsze wolałam kontakt bezpośrednio z końmi mam wielką satysfakcję z tego jak zadowoleni własciciele i zawodnicy przychodzą chwalić sie efektami konsultowanego z nami żywienia.
 
Equista.pl: Praca na stoisku to nie jedyne zajęcia, którym się poświęcasz w trakcie zawodów, prawda?
 
Paulina Szybieniecka-Szybińska: Faktycznie mam jeszcze inne obowiązki. Poza konkursami przechadzam się po stajniach by sprawdzić czy konie na czas dostały dobrze zjeść :-) Od niedawna jestem również powołanym przez PZJ konsultantem ds.żywienia koni Kadrowych WKKW a ta dyscyplina zaczyna ciekawie prezentować sie podczas Cavaliady.
 
Equista.pl: Masz pod swoja opieką najlepsze polskie konie sportowe w Polsce czy mogłabyś wymienić zawodników, których konie masz pod opieką i którzy startowali w Cavaliadzie? 

Paulina Szybieniecka-Szybińska: Spośród starujących na Cavaliadzie mam przyjemność pracować z końmi Jarka Skrzyczyńskiego, opiekuję się również dietą koni Moniki i Piotra Morsztynów, Krzysztofa Ludwiczaka, Andrzeja Opłatka, Magdaleny i Krzysztofa Prasków, Dalii Lehmann, Łukasza Troszczyńskiego, Jakuba Krzyżosiaka. W trakcie tej imprezy zawsze jestem więc jedną nogą na trybunach gdzie w emocjach ściskam kciuki za moich podopiecznych.
 
 
Szybka kontrola między konkursami - Paulina Szybieniecka-Szybińska & Juranda Piotra Morsztyna

 

Light My Fire, przed startem 
 
 
Equista.pl: Czy konie inaczej jedzą w domu i na zawodach, czy może mają specjalny jadłospis na zawody?

Paulina Szybieniecka-Szybińska: Zazwyczaj na zawodach konie jedzą to samo co w domu, zmieniają się nieco ilości, czasem proporcje. Jadłospis na okres zawodów musi uwzględniać wysokie potrzeby pokarmowe związane z utratą rezerw energetycznych w organizmie po startach, z regeneracją mięsni i utratą elektrolitów. Moja praca w charakterze żywieniowca na zawodach (poza niektórymi trudnymi sytuacjami) polega głównie na śledzeniu kondycji koni i efektów bo proces doboru diety i modyfikacje odbywają się dużo wczesniej w warunkach domowej stajni.
 
 
Andrzej Opłatek & Light My Fire, Cavaliada Lublin 2016
 
Jarosław Skrzyczyński & Crazy Quick, Cavaliada Warszawa 2016

 

Equista.pl: Na koniec chcielibyśmy się jeszcze zapytać co w Twojej pracy sprawia Ci największą satysfakcję? 

Paulina Szybieniecka Szybińska: Przede wszystkim to, że konie mają się lepiej i lepiej służą swoim jeźdźcom. Mam takie fajne poczucie, że moja praca sprzyja też  poprawie ogólnej  troski o konie. Dzięki jej efektom, właściciele chetniej się otwierają na różne rozwiązania, chcą wiedzieć więcej i szczerze cieszą się z tego, że ich opieka jest dobra. W tym miejscu pragnę podkreślić, że efekty w dużej mierze zawdzieczam wyjątkowym formułom wyselekcjonowanych pasz oraz dużemu wsparciu merytorycznemu jakie otrzymuję od Brytyjskich producentów. Żywienie koni to "delikatny" temat, który pociąga za sobą dużą odpowiedzialność i często kosztuje mnie wiele stresu (np w przypadkach klinicznych) dlatego nie wyobrażam sobie oferować nic co nie jest w 100% pewne. 

Odkąd mam przyjemność pracować z najlepszymi końmi w Polsce satysfakcję odczuwam niemal codziennie. Cavaliada jest kumulacją emocji bo tam te konie rywalizują ze sobą!

Equista.pl: Dziękujemy serdecznie za rozmowę :) 

Paulina Szybieniecka-Szybińska: Dziękuję!

 

 

 

Poniżej zamieszczamy linków do opublikowanych wcześniej wywiadów z serii Cavaliada od kuchni:

 

 

fot. Oliwia Chmielewska/equista.pl

 

Inspiracje

Facebook

Instagram