Design: El Mirador House projektu CC Arquitectos

Data publikacji: 2017-06-08
Design: El Mirador House projektu CC Arquitectos

 

Jak połączyć pasję do niesamowitego designu i miłość do koni? Czy da się zespolić w najbardziej naturalny sposób te dwie przestrzenie? Okazało się, że udało się to zespołowi architektów z meksykańskiego biura projektowego CC Arquitectos. Tak ciekawego budynku dawno nie widzieliście! Niesamowity dom z jeszcze bardziej zaskakującym projektem stajni posiada wdzięczną nazwę El Mirador House i jest położony w Meksyku. Co wyróżnia ten projekt spośród innych? Bliskość natury, koni, nietypowy układ pomieszczeń oraz sama działka na której znajduje się posiadłość. Zobaczcie sami!

 

 

Spory budynek został stworzony z otwartym bocznym planem, z przestrzenią zbudowaną z pokładów kolejowych z odzysku. Całość wtopiona jest w wzgórze z niesamowitym widokiem na dolinę Valle de Bravo. Sama rezydencja ma 459 metrów kwadratowych, a cała posiadłość położona jest na 95 hektarowym (!!!) terenie. Zalesiony otacza budynki i ciągnie się po lini brzegowej jeziora Avándaro, tylko 150 km od Mexico City. Budynki zatopione są tam tak umiejętnie we wzgórzu, że z poziomu ulicy widać tylko stajnie. Część mieszkalna znajduje się poniżej i jej położenie zapewnia pełną prywatność i spokój. 

 

 

Z jednej strony konstrukcja dachu jest otwarta, zakończona duży kamiennym żłobem oraz zbiornikiem wodnym z nowoczesną rzeźbą. Służy dwojako, jako schronienie dla koni oraz garaż, a dzięki zastosowaniu pokładów kolejowych oraz rozmieszczeniu wszystkich okien z poziomu ulicy nie widać co jest wewnątrz. Zwierzęta chętnie odwiedzają to miejsce, ponieważ mają zapewniony chłód oraz pożywienie. Dzięki otwartemu planowi całej posiadłości mogą przebywać dokładnie tam, gdzie akurat mają ochotę.

 

 

Same budynki zarówno mieszkalne, jak i stajnie stworzone zostały z poszanowaniem natury, otaczającej je przyrody, z materiałów naturalnych, recyklingowych oraz lokalnych. Rustykalne wykończenie przywołuje na myśl połączenie się z wszystkim co otacza posiadłość. Proste tkaniny w kolorach ziemi, dużo kamienia i oczywiście jak przystało na miłośników koni dodatki o tej tematyce. Dużo przeszklonej przestrzeni wpuszcza do środka mnóstwo światła, sprawiając, że mieszkańcy są jeszcze bliżej tego co za oknem.

 

 

Architekci: CC Arquitectos
Design team: Manuel Cervantes Céspedes, José Luis Heredia Álvarez, Israel Caballero Campos, Deyanira Yarza Barrón, María Luisa Leal Rosales

 

 

 

fot. materiały prasowe, tekst i opracowanie equista.pl

 

 

 

 

Inspiracje

Facebook

Instagram