Design: Stable Kekkapää, fińska stajnia projektu Pook Architects

Data publikacji: 2017-01-03
Design: Stable Kekkapää, fińska stajnia projektu Pook Architects

 

Wiele osób marzy o własnej, przydomowej stajni. Projekt, który powstał w Finlandii zachwyca swoją prostotą i jest potwierdzeniem powiedzenia 'mniej znaczy lepiej'. Autorami stajni są lokalni architekci z Pook Architects, m.in. Pentti Raiski & Katariina Rautiala. Ciekawostką jest, iż wiele osób z biura osobiście jeździ konno i posiada własne wierzchowce. To mogłoby tłumaczyć fakt, aż tak dopracowanego, funkcjonalnego i oczywiście pięknego obiektu. Zobaczcie jak on wygląda!

 

 

Cała stajnia miała być kompleksowym rozwiązaniem i dla ludzi i dla koni. Wielką trudnością było jej usytuowanie, na stromym zboczu górzystego terenu. Obiekt miał spełniać wszelkie wymogi bezpieczeństwa i oczywiście miał być estetyczny. Budynek został podzielony na kilka stref, specjalną dla koni (mini biegalnie z wyjściem na padoki, boksy) dla ludzi (schludne pomieszczenie socjalne) oraz rozwiązania techniczne, jak antresola do magazynowania słomy i siana, paszarnia w korytarzu oraz gnojownik sprytnie 'wmontowany' w część zewnętrzną budynku.

 

Malownicza okolica i stajnia nieopodal lasu

 

Stajnia mieści się nieopodal Espoo w Finlandii. Ze względu na klimat oraz ukształtowanie terenu architekci zdecydowali się na spadzistą, wtapiającą się w otoczenie konstrukcje. Do konstrukcji budynku użyto m.in. desek sosnowych, naturalnego i lokalnego materiału. Dach z zewnętrznej strony, od tej nieosłoniętej przez drzewa jest spadzisty, z ciemnej blachy i tutaj też składowany jest obornik. Serce stajni znajduję się po drugiej stronie, z widokiem na malowniczy las i padoki. Tutaj też znajduje się stanowisko do czyszczenia koni oraz zewnętrzna myjka. Dla wygody i bezpieczeństwa spory placyk przed wejściem do stajni został wybetonowany.

 

'Serce' stajni znajduje się po stronie 'leśnej'. Komfort i skandynawski klimat w jednym!

 

Częściowo antresola jest zabudowana na przechowywanie siana i słomy, częściowo otwarta. Dzięki temu w stajni zapewniona jest odpowiednia wentylacja, a konie mają dostęp do dużej ilości naturalnego światła. Na otwartej części pod antresolą znajduje się spora biegalnia, miejsce pełne siana, z wyjściami zabezpieczonymi przed wiatrem i owadami wprost na padoki. Takie rozwiązania zapewnia zwierzętom komfort i powoduje, że mogą wybierać najkorzystniejsze dla nich miejsce do wypoczynku.

 

Bardzo dużo okien powoduje, że wnętrze jest pełne światła i świeżego powietrza. Wszystko dla koni!

 

W kolejnej części stajni znajdują się przestronne boksy, szeroki korytarz, który również pełni rolę paszarni oraz pokój socjalny. W tym ostatnim jest miejsce na sprzęt do jazdy, przebranie się oraz pielęgnacje sprzętu. Przed boksami pomalowano ściany specjalną czarną farbą, na której można pisać kredą. Dzięki temu jadłospisy i treningi koni nie są dla nikogo tajemnicą ;)

 

Czerń i zabejcowane, naturalne drewno podkreśla charakter wnętrza i sprawia, że wszystko jest i piękne i funcjonalne.

 

Cały projekt jest wspaniały i funkcjonalny, a dzięki prostemu skandynawskiemu designowi ma klasę. Brawo!

Projekt: POOK

 

 

fot. materiały prasowe/ Kuvio Oy
tekst i przygotowanie equista.pl

 

 

 

 

 

 

Inspiracje

Facebook

Instagram